vintage collage

 

 

 

 

 

Vandaag de dag wordt de term ‘vintage’ gebruikt voor kleding die gemaakt is tussen 1920 en eind jaren ‘70 maar redelijk wat verkopers van deze kleding trekken dat door naar het midden van de jaren tachtig. Kleding die ouder is dan 1920 wordt meestal beschouwd als antiek en is populair bij verzamelaars, maar wordt zelden nog gedragen.

‘Vintage’ omvat dus oude kleding, schoenen en accessoires waarvoor een hernieuwde belangstelling bestaat. Meestal gaat het om designerkleding of met de hand gemaakte kledingstukken die typisch zijn voor een bepaalde tijdgeest en die een zekere stilistische waarde hebben. Vintage wordt niet in elke winkel verkocht; in verschillende winkels, (bijvoorbeeld 100% JEZELF in Deventer) worden er vintage kledingstukken aangeboden. Niet alleen maar kledingstukken, maar ook tassen, schoenen en sieraden worden hier verkocht.

Het is niet voor het eerst dat vintage in de mode is. In de jaren zestig was het reeds in om nieuwe kleding te combineren met oude. Gehaakte schoudertassen, bloemetjesjurken, blouses in grootmoeders stijl met ouderwetse patronen en veel ruches werden gedragen met moderne accessoires als kreukel-leren laarzen en maillots.

Vintage is er in vele definities en prijsklassen: van authentiek voor verzamelaars met een rijkelijk gevulde beurs tot namaak voor trendsetters met een kleiner budget. De plaats waar welke vintage te halen valt, verschilt daardoor. De echte verzamelobjecten, de exclusieve vintage, is onder meer verkrijgbaar via internet. Tweedehands kledingzaken, zoals 100% JEZELF aan de Grote Overstraat in Deventer bieden een ruime sortering tweedehands & vintagekleding. Deze kledingstukken zijn niet altijd afkomstig van de authentieke merken, maar dragen wel bij tot het uiterlijk en de uitstraling die men wenst.